Latvijas smaka

mde

Tēva lieliskais produkts ar riku pašceptas rupjmaizes, kuru man arī uzdāvināja Latvijā.

Pēdējos gados Latvijā pieņemts runāt par Latvijas garšu. To reklamē, to meklē, dažkārt to atrod. Kas ir mūsu tipiskā garša? Vislabāk to varēs pateikt ārvalstnieki, kuri pagaršos mūsu ēdienus. Ne smalkos restorānos gatavotus, bet mājas virtuvē, jo smalkie restorāni meklē citu Latvijas garšu nekā to, ko iecienījuši cilvēki Aizputē Dobelē, Mazsalacā vai Preiļos. Šodien no rīta Marta sniedza atbildi uz jautājumu – kas ir Latvijas garša.
Katru vasaru mans tēvs gatavo diļļu-sāls maisījumu, kuru iespējams pēc tam izmantot visu ziemu, pievienojot to kā sāļu garšvielu gaļas ēdieniem, zupām vai salātiem. Vai arī biezpienam. No rīta gatavoju sev brokastīs biezpienu. Pēdējo Valmieras piena 9% biezpiena paciņu, kas vēl palikusi no Latvijas brauciena. Zilā krāsā. Mums ar Kati ir atšķirīgs uzskats par to, kas ir garšīgs biezpiens. Katei garšo sausais un rupjais Jaunpils biezpiens, man vairāk slapjais un smalkais Valmieras. Biezpiens ar dillēm ir grandiozs, tāpēc es arī pievienoju klāt tēva diļļu-sāls maisījumu.
Virtuvē ienāk Marta. Skatās uz burku ar tumši zaļo sastāvu. Saviebjas.
“Kā tā par tādu dīvainu vielu tajā burkā?”, viņa vāciski prasa.
“Dilles”, es lietišķi skaidroju.
Piegrūžu Martai diļļu burku pie deguna. Viņa paosta, sarauc degunu.
“Fuu. Tas taču ož pēc Latvijas!”

Vismaz vienam cilvēkam ir pavisam skaidrs priekšstats par to, kas ir Latvijas garša un smarža.

Advertisements
This entry was posted by tuurists.

4 thoughts on “Latvijas smaka

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s

%d bloggers like this: